Rutin för felanmälan vatten
Om du märker att vattentrycket är lägre än normalt, kontrollera först om det finns information på hemsidan och/eller kontrollera med dina grannar. Har inte problemet/störningen anmälts ringer du nedan nummer.
Vid störning i vattenförsörjningen ring
070-2420413
Rutin för vattenmätaravläsning och rapportering
En gång varje år är du som fastighetsägare skyldig att skicka in en vattenrapport. Vattenrapporten innebär att du ska läsa av din vattenmätares ställning och rapportera in detta till samfälligheten. Detta ska göras av samtliga fastigheter utan undantag.
Hårt eller mjukt vatten?
Om vatten är hårt eller mjukt beror på hur mycket kalcium- och magnesiumjoner det innehåller. Vatten med en hög halt av dessa joner kallas hårt vatten, och vatten med låg halt kallas mjukt vatten. Vattens hårdhet benämns med i hårdhetsgrader, dH.
- Mjukt vatten har 0-6 grader dH
- Medelhårt vatten har 7-13 grader dH
- Hårt vatten har 14-20 grader dH
Det finns ett antal olika pumpstationer i Långvik, med olika försörjningsområden, och vattnets hårdhet varierar mellan dessa. Sammanfattningsvis kan sägas att stationerna PS8 och PS11 har ca 4 grader dH (mjukt) och övriga stationer har 7-9 grader dH (medelhårt).
I menyn nedan kan du se en karta över Långviks vattennät, vilken pumpstation som täcker vilket område samt läsa om vattnets väg till fastigheten.
PUMPSTATIONERNAS FÖRSÖRJNINGSOMRÅDEN
Pumpstationernas försörjningsområden i Långvik
- PS2: Kolbacksvägen från övre korsningen Södergårdslingan till Lagerbäcksvägen. Lagerbäcksvägen från övre korsningen Kolbacksvägen till Långviksvägen. Kolstigen.
- PS4: Långviksvägen(övre delen), Långgårdsvägen. Kolbacksvägen från korsningen Långgårdsvägen till slutet på ledningen. (Uppe på backen). Lagerbäcksvägen från Långviksvägen ner mot Björkviksvägen. Fåruddsvägen.
- PS5: Gubbdalsvägen och Byttvretsvägen
- PS6: Södergårdslingan. Kolbacksvägen mellan korsningarna med Södergårdslingan.
- PS8: Kolbacksvägen från korsningen Långgårdsvägen till Gubbdalsvägen
- PS10: Långviksvägen (nedre delen).
- PS11: Snösvängen. Snösundsvägen från Björkviksvägen till Brännäsvägen.
- PS12: Brännäsvägen. Snösundsvägen från Brännäsvägen till vändplan.
VATTNETS VÄG TILL FASTIGHETEN
Vattnets väg till fastigheten
Vatten är livsmedel och övervakas av Livsmedelslagen Inom Samfälligheten har vi åtta pumpstationer. Varje pumpstation försörjer ca 40 fastigheter med vatten.
Till varje station är ett hål borrat ner till en grundvattenådra. Vattnet pumpas upp ur hålet och leds via en ledning fram till pumpstationen där vattnet passerar sandfilter, kolfilter och därefter in i magasinet. Från magasinet pumpas vattnet in i hydroforen som ger ett tryck så att vattnet kan rinna ut i ledningsnätet och fram till fastigheterna. I några stationer passerar vattnet ett UV-rör innan det går ut på nätet. Vi har inga tillsatser av klor i vårt vatten.
Sandfiltret filtrerar bort en del av humusen ( förmultnade växter som finns i marken och läcker in i borrhålen, har inget med vattenkvaliteten att göra utan ger gulfärgat vatten). För att ytterligare minska på vattnets färg använder vi också kolfilter. UV-rören ( det ultravioletta ljuset dödar bakterier) använder vi där det någon gång har upptäckts coliforma bakterier vid provtagning. Mängden bakterier skall vara mindre än 1. De gånger vi upptäckt coliforma bakterier har det varit mindre än 3. Gränsvärdet är 100 stycken och en rekommendation att koka vatten till små barn vid värden över 50.
De flesta magasinen vid pumpstationerna har en kapacitet om 20 kubikmeter. Om någon eller några fastighetsägare har en vattenspridare som står och vattnar eller om flera bilar tvättas eller om man fyller en pool eller står länge och vattnar med vattenslang töms magasinet. Grundvattenpumpen hinner inte med att pumpa upp grundvatten och fylla på magasinet. Pumparna går torra och det hela slutar i ett pumphaveri om inte stationen stängs av för utgående vatten. Att fylla upp magasinet tar mellan 12 och 24 timmar. Under tiden är alla som får vatten från den pumpstationen utan vatten. Nu har vi den möjligheten att kunna låna vatten från annan pumpstation till de som drabbas av vattenbrist på grund av grannes oförsiktighet under tiden magasinet i ordinarie station fylls upp.
Våra pumpar drivs med elkraft. Vid ett strömavbrott exempelvis kan inte pumparna fungera vilket innebär att det vatten som finna i hydroforen försörjer oss till det är slut. När vattnet släpps på efter det att systemet varit trycklöst kan vattnet bli starkt färgat, men om man spolar en stund försvinner den starka färgen.
OBS! Det råder bevattningsförbud. Inga pooler får fyllas med vårt dricksvatten.
Kontakt
STÖRNING I VATTENFÖRSÖRJNING
Journummer, 070-242 04 13
FRÅGOR ANGÅENDE VATTEN
Maria Kana, 073-350 72 92
FRÅGOR ANGÅENDE AVLOPP
Björnö-Långviks Avlopps AB
www.blaab.com