Information från styrelsen – juli 2025
Vi inledde andra brevet för 2024 så här, men det tål att upprepas:
”Äger du en fastighet som har andel i en samfällighet är du automatiskt medlem i samfällighetsföreningen. Du kan inte välja att gå ur föreningen. Medlemmarna har både ansvar för och inflytande över skötseln av den gemensamma egendomen.”
I vårt fall gäller den gemensamma egendomen skog, grönområden, vägar, diken, hamn och dricksvattenproduktion. Det verkar finnas många medlemmar som besitter kunskaper om dessa områden och har synpunkter och förslag på förbättringar. Alla är välkomna att bidra med detta i föreningen, genom styrelsearbete eller genom att gå med i någon av våra arbetsgrupper (hamn/vatten/fadder för ett grönområde).
Vårt vatten och våra vattenverk (vv)
Hösten 2023 (då vi valde att tacka nej till kommunalt vatten, vilket endast skulle levereras till en anslutningspunkt till en kostnad av nästan 10 miljoner) var grundvattennivån högre i våra borrade brunnar än den är idag. Ett problem som vi hör mer och mer om i södra Sverige.
Vi har teknik för att kunna kontrollera nivån i våra brunnar men tekniken ger oss inte mer vatten utan bara vetskap om läget. Det var inte brist på vatten i brunnen i vv12 som gav problem i vecka 27. Stora uttag1, en återkommande händelse varje år, var vad vi kunde konstatera i kombination med tekniskt problem. Detta löstes tack vare vattengruppens gemensamma insats och med hjälp av styrelektriker. I slutet av detta informationsbrev finns en arbetslogg för nämnda vecka.
Våra vattenverk har ett antal år på nacken och står inför upprustning som modernare filtrering, säkrare leverans och mindre manuell övervakning. Viktig är att poängtera att ny eller gammal utrustning ökar inte grundvattennivåerna. Ny utrustning kan däremot rena vatten effektivare och därmed fylla magasinen fortare, så länge vatten finns i brunnarna.
Utrustning är beställd för vv5 där vi haft problem med reningstekniken men tack vare vattengruppens regelbundna insatser kan vv5 leverera rent vatten med hjälp av extra handpåläggning.
Nästa vv på tur är vv12 (Brännäsvägen). Offerter är inhämtade med hjälp av en vattenkonsult. Här krävs noggrann planering eftersom vattenverket vid byte av utrustning ligger nere under några veckor. Planeringen är att bytet av utrustning kommer att utföras när det är höst/vinter och förbrukningen är lägre samtidigt som vi kan säkerställa leverans från andra vv. Övriga verk kommer i tur och ordning att upprustas vartefter. Tanken är att detta sker inom ramen för ordinarie budget och inte genom lån.
Våra allmänna bestämmelser i Långvik:
– Ingen poolfyllning är tillåten, oavsett storlek på pool eller badtunna (vilket inte är vår lokala bestämmelse utan gäller hela kommunen)
– Bevattningsförbud råder året runt
Rutin vid felanmälan av vattenbrist – RING jouransvarig på telefon 070-2420413.
Ett inlägg i Facebookgruppen ”Vi som bor i Långvik” om vattenbrist är inte att betrakta som en felanmälan.
Fakturor för kvartal två
Fakturorna gällande samfällighetsavgift för kvartal 2 samt båtplats är utskickat. Har du inte fått någon faktura hör du av dig till vår kassör via mail: peter.magnusson@langvik.se
Nedan följer arbetsloggen från vecka 27
Måndag sista juni väcktes jouransvarig (nedan kallad JA) kl. 05.30 av ett sms om att det inte fanns vatten på Brännäsvägen. JA åker direkt till vv12 och konstaterar att det är ett tomt magasin, JA sektionerar om så vatten från vv11 försörjer hela Snösundssidan. Det magasinet var då fullt men även det var tomt på eftermiddagen kl 15.00 och vi var tvungna att stänga av utgående vatten över natten. Tankbil beställdes till tisdag morgon. Vi misstänkte stort uttag.
Tisdag 1 juli, Christer öppnar utgående vatten mellan kl. 05.00-05.30. Vi tar emot tankbil som fyller magasinen i vv11 och vv12 på förmiddagen. Kl. 16.00 var magasinet i vv12 nästan fullt. Kl. 18.30 var det tomt. Konstaterar fortsatt stort uttag och att så mycket vatten på så kort tid borde innebära att det sprutar ur nån ventil eller ur marken någonstans. Vi stänger utgående vatten över natten igen. Vi anar att vv12 har tekniska problem att fylla. Christer felsöker tisdag kväll, får i gång tekniken som vi tror glappar. Vi stänger utgående vatten över natten.
Onsdag 2 juli, Christer öppnar utgående kl. 05.15. Magasinet i vv11 är fullt på morgonen (har dock låg nivå i borrhål) och magasinet i vv12 är fyllt till 4/5. Fyllningen till magasin har stannat i vv12. Maria lyckas starta manuellt och ringer efter entreprenör. Maria är där en gång i timmen för att sätta igång fyllningen manuellt i fall den inte går igång av sig själv. Entreprenör kom efter lunch och hade inte lång tid på sig men kunde peka på möjliga problem, vilka Christer själv anat. Maria beställer tankbil till torsdag för att vara säker på att kunna skicka ut vatten. Stänger utgående vatten över natten igen. (Samma morgon får jouren, Karl, veta att Långviksvägen inte får vatten, vilket kommer från vv10, han sektionerar om så att de får vatten från annat verk. Maria ringer in entreprenör som kommer relativt omgående och en bugg i styrsystemet uppdagas som ska fixas.
Torsdag 3 juli, Christer öppnar utgående mellan kl. 05.00-05.30. Vi tar emot tankbil som fyller magasinen under sen förmiddag. Christer övervakar vv12 och sätter igång manuellt om den inte går igång av sig. Senare under kvällen monterar Christer ner nivågivaren som entreprenören föreslog och tar med den hem för rengöring och felsökning under kvällen. Vv11 får hjälpa till och/men pressas hårt. Vi bestämmer oss för att låta vv11 borrhålspump få vila över natten. Vi stänger av utgående vid 22-tiden och stänger även borrhålspumpen i vv11.
Fredag 4 juli, kl. 05.30, Maria sätter igång borrhålspump i vv11 där nu tekniken hakat upp sig men med fem dunkar vatten i radonfällan kickar tekniken igång. Christer monterar tillbaks nivågivaren i vv12 och får igång allt men nästa fyllning2 fungerar inte ändå. Entreprenör rings in och kommer efter ett par timmar och konstaterar tillsammans med Christer att en ny nivågivare behövs och en sådan köps in och installeras och nu fungerar det.
På kvällen gör Karl en extra kontroll och allt verkar fungera som det ska. Under samma morgon startade inte vv10 efter torsdagskvällens stormbyar vilket Maria uppdagade vid sextiden men med hjälp att support på telefon hon starta om systemet.
1 Stora uttag betyder inte disk, tvätt, dusch eller liknande, jo, om alla får för sig att duscha exakt samtidigt kanske. Stora uttag är fyllning av pool eller badtunna, eller en glömd trädgårdsslang som står på och rinner hela natten (eller vattnar häcken).
2 Processen för en fyllning i vv12: En fyllning av en kubik tar ca 45 min, det innebär att vatten pumpas från borrhål in genom reningsfilter, vidare till radonfällan där vattnet cirkuleras, sen vidare till magasin. Sen ska proceduren starta om direkt, tills magasinet är fullt.
Med vänliga hälsningar
Styrelsen i Ingarö-Långviks samfällighetsförening