Varför fiber?

I framtiden kommer endast fiber att erbjuda oss ett bredband med tillräcklig kapacitet, som är prisvärt och att lita på.

Fiber har tillräcklig kapacitet

Att endast fiber ger oss tillräcklig kapacitet beror på följande brister som ADSL och mobilt bredband har:

  1. Hastigheten med ADSL räcker knappt för oss idag och när behoven för varje år ökar kommer ADSL att upplevas långsammare och långsammare. Att se film i hög kvalitet är redan svårt eller inte möjligt och den mycket låga hastigheten upp, för att skicka iväg data, gör ex. arbete/studier hemifrån och framtida vård i hemmet svårt
  2. För mobilt bredband varierar hastigheten så kraftigt att även film i låg kvalitet inte går att se med säkerhet. Videosamtal för distansarbete fungerar inte heller.
  3. Med mobilt bredband är din användning begränsade med månadspotter. Med en pott på 50 GB/månad, som i dagsläget är hög och kostar extra, går det endast att se 3 st 1.5h program i HD-kvalitet/månad

Fiber däremot har mycket hög hastighet 100 Mbit per sekund (Mbps) vanligt, som kan höjas till 1000 Mbps när vi behöver det. Fiber har även stabil jämn hastighet och ingen begränsning med månadspotter.

Fiber är prisvärt

Genom att månadskostnaden för att använda ditt bredband är lägre med fiber kommer du att spara pengar när du ditt bredband går via fiber istället för via ADSL eller mobilt bredband.

Installationskostnaden för fiber på 20-30 tusen kronor kommer i normalfallet vara intjänad på 7-10 år.

Exempelvis ligger månadskostnaden för ADSL kring 300 kr och jämförbart mobil bredband 300-400 kr, medan bredband via fiber kostar 200 kr per månad. Många kommer att nyttja fibern inte bara till bredband utan även till att se TV och telefonera. Med nuvarande priser blir besparingen då ca 300 kr/månad.

Inför dagen du önskar sälja ditt hus i framtiden kommer det vara lättare med fiber anslutet. Det beror på att allt fler prioriterar snabbt bredband när de letar bostad (i dagsläget 58% enligt Telia).

Att ansluta sitt hus fiber är därför en prisvärd investering som dessutom gör ditt hus mer eftertraktat.

Fiber är att lita på

Eftersom fiber leder ljus och inte ström blir fiberanslutningen okänslig för åska och fukt. För de som upplevt att ADSL och mobilt bredband emellanåt tappar kontakten och behöver kopplas upp på nytt, så erbjuder fiber ett betydligt stabilare alternativ. En nedgrävd fiber blir även skyddad för fallande träd och snö.

Kort och gott går bredband via fiber alltid att lita på, i alla väder.